Naufragiati, dar nu pierduti

7,00 lei

Format: 20,8 x 14,7 cm

Număr de pagini: 118

Stoc epuizat

Descriere

Citind „Naufragiaţi dar nu pierduţi” veţi experimenta durerea celor abandonaţi şi spiritul hotărât de a lupta pentru a supravieţui. Copiii vor fi încântaţi însoţindu-şi eroii într-o călătorie atât de periculoasă în lumea morselor, a vulpilor şi a urşilor polari.

Citind „Naufragiaţi dar nu pierduţi” veţi experimenta frica părăsirii, tensiunea singurătăţii şi spiritul hotărât al luptei pentru supravieţuire. Copiii vor fi transportaţi pe un tărâm necunoscut, însoţindu-şi tovarăşii în această călătorie a primejdiilor. Această povestire vă va absorbi şi veţi lăsa deoparte treburile zilei ca să-i însoţiţi pe cei trei nefericiţi tovarăşi în neaşteptata lor călătorie.

Aici îşi ţine iarna nemiloasa curte; / Şi, prin nemărginitele ei holuri / Furtunile se zbuciumă, cu armonii de urlete. / Aici, tiranica-i putere îşi mestecă în dinţi mânia / De gheaţă, crivăţ şi zăpezi eterne / Aici îşi făureşte grindina şi îşi arată bucuria / Ştiind că stăpâneşte jumătate din pământ şi vreme.

Zăpezi peste zăpezi se-ngrămădesc până la cer /Şi munţi de gheaţă se înalţă fioroşi şi reci; / Nimic nu se arată celor ce pe mare pier\r\nDecât nori albi, ceţoşi, şi îngheţaţi pe veci.

Anotimpurile lui Thomson

Arhanghelsk

           „Cei care privesc harta Europei observă că provincia Arhanghelsk ocupă o mare parte din Rusia europeană şi că ţărmurile ei sunt scăldate de Marea Albă şi de Oceanul Arctic (sau Îngheţat), ale cărui ape sunt îngheţate din septembrie până în iunie, formând astfel un hotar de gheaţă pentru o ţară al cărei climat este rece cea mai mare parte a anului şi îngheţat în rest. Primăvara nu este cunoscută în aceste regiuni friguroase, unde iarna lungă şi întunecată este urmată de o vară scurtă şi posomorâtă. Vă puteţi închipui, deci, cât de sărăcăcioase sunt recoltele, şi că, dacă nu ar fi animalele pe care le-a dăruit Providenţa ca pe o compensaţie, locuitorii unui asemenea ţinut ar muri de foame. Îşi petrec scurta lor vară pescuind şi aprovizionându-se pentru iarnă prin vânzarea blănurilor animalelor ucise la vânătoare, trafic care formează cea mai însemnată resursă a locuitorilor din regiunile îngheţate de la Pol. Animalele care trăiesc într-un asemenea climat sunt acoperite cu blană bogată, care nu numai că le protejează de frigul extrem, dar adaugă foarte mult şi la valoarea lor. Renul este comoara cea mai de preţ a locuitorilor din aceste ţinuturi, şi sursa tuturor bunurilor lor. Atât de numeroase şi importante sunt utilizările acestui animal, încât sunt puţini cei care nu le au; el înlocuieşte de fapt calul, vaca şi oaia. Înhămaţi la sanie, renii trec peste lacuri şi râuri îngheţate, urmându-şi călătoria zi şi noapte, „pe cărările nevăzute ale zăpezilor”. Din laptele lor se face brânză; carnea lor se mănâncă, iar pielea lor devine îmbrăcăminte şi aşternut, chiar şi acoperiş pentru corturi. Având în vedere poziţia nefavorabilă a acestei părţi din Rusia, nu este de mirare că este puţin populată; şi ar fi încă şi mai nelocuită, dacă laponii şi eschimoşii nu ar trece din când în când pe acolo…”

Recenzii

Nu există încă recenzii.

Numai clienți autentificați care au cumpărat acest produs pot scrie o recenzie.